Dag 2 van de Coronacrisis: de bibliotheek sluit de deuren.
Daar sta je dan met je stapel boeken, deze keer eens op tijd met inleveren. Bij het benaderen van de draaideur gaat deze niet gastvrij open maar blijft op slot. Een briefje op de deur vertelt dat men besloten heeft om tot 6 april gesloten te blijven. Begrijpelijk, maar wel vervelend. Wat nu te lezen ? De boeken die we zelf verkopen hebben titels als “Introduction to Statistics for Forensic Scientists”. Ongetwijfeld enorm boeiend voor een forensisch deskundige, maar ik laat het boek maar even op de plank staan, evenals het Juridisch Woordenboek. Een titel als “De Flexibele Onderneming” spreekt meer tot de verbeelding in deze tijden. Flexibiliteit is voor veel ondernemingen in deze tijd van levensbelang.
De literatuur die we zelf verkopen heb ik voor het grootste deel al gelezen.
De bibliotheek is dicht ! Is er een alternatief ? Jazeker !
Een alternatief voor de bibliotheek.
Al rondfietsend kom ik in enkele straten particuliere initiatieven tegen : de minibieb, in sommige gevallen zelfs meer een microbieb. Een geweldig initiatief met zelfs een eigen website. Ik fiets er een aantal af om boeken te ruilen. Zo kom ik ook nog eens van mijn dubbele en gelezen boeken af. Zeg nu zelf, waarom zou je die literaire thriller bewaren ? je weet dat de butler het gedaan heeft, dus je gaat het boek niet meer herlezen.
Hier in Bussum is het fenomeen gratis minibieb zelfs opgeschaald tot de grote broer van de minibieb: een heuse Bukbieb. Een echte boekenkast, overdekt en afsluitbaar. Om bij de kast te komen moet je een lage deur door. Bukken dus. Ook hier is het aanbod afhankelijk van wat je voorganger heeft achtergelaten. Elke keer weer een complete verrassing. Een boek uit 1972 over het macrameeën van plantenhangers staat gebroederlijk naast een recente bestseller. En wie weet wordt macrameeën wel weer een geweldige hit, nu iedereen gedwongen thuis zit en niet weet wat te doen met de vrije tijd.
De bukbieb
Bijkomend voordeel van de minibieb en de bukbieb: in deze tijden waarin “social distancing” letterlijk van levensbelang is, hebben deze bibliotheken dat van nature in zich. In de bukbieb past maar 1 persoon tegelijkertijd en de ander wordt automatisch op 1,5 meter afstand gehouden. Er bevindt zich op schouder en hoofdhoogte zelfs een tussenschot. Tel daarbij op het elke keer weer verrassende aanbod en je vraagt je af waarom er niet meer bukbiebs zijn. Kom op gemeenten : bestel zo’n ding ! Om de kosten hoef je het niet te laten. Eenmalige aanschafkosten en de onderhoudskosten zijn goed te overzien, er zijn geen personeelskosten en belangrijker: u doet er uw inwoners een groot plezier mee !

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.