Studieboeken kopen. Tips.

Het studiejaar gaat bijna beginnen en veel studenten hebben inmiddels hun boekenlijst binnen. Sommige boeken zijn verplicht, andere studieboeken worden alleen maar aangeraden. Bij elkaar opgeteld gaat het om een aardig bedrag. je studie is nog niet eens begonnen en voor je het weet heb je al honderden euro’s uitgegeven.

Studieboeken zijn vaak duurder dan bijvoorbeeld literatuur. Dat is enerzijds logisch: de oplage is vaak veel kleiner dan de nieuwste bestseller die in elke boekwinkel te vinden is. De schrijver, uitgever en drukker hebben dezelfde kosten als bij het produceren van een boek met hoge oplage en die kosten moeten, linksom of rechtsom,  betaald worden. Anderzijds heb jij er, als armlastige student, misschien het geld niet voor om alle boeken van je lijst nieuw aan te schaffen. Zeker niet als gaande het jaar blijkt dat je niet alle boeken nodig hebt.

Tips om te besparen op de aanschaf van studieboeken.

Goed, je hebt je studieboekenlijst binnen, en nu ? Je kunt ervoor kiezen om met een paar muisklikken je boeken binnen te halen, maar het is zeker heel goed mogelijk om op deze uitgave te besparen. Een aantal tips op een rijtje :

 

 

Heb je alle boeken ook echt nodig ?

Veel boeken worden tweedehands aangeboden. Op Marktplaats, BOL, Studieboekenhuis en andere tweedehands boekensites. Google eens op de titel van het boek dat je nodig hebt, gecombineerd met de naam van je opleiding in de zoekterm. Als de zoekterm resultaten geeft in de trant van : “Boek X aangeboden, ongebruikt want ik bleek het boek niet nodig te hebben tijdens mijn studie”, dan kun je je afvragen of jij het boek wél dringend nodig gaat hebben het aankomend studiejaar. Je kunt de aanschaf dan wellicht op zijn minst even uitstellen. Bijkomend voordeel is dat de prijzen na een aantal maanden na de start van het studiejaar wellicht wat gezakt zijn op de tweedehands markt. Aan het begin van het studiejaar is de vraag immers het grootst.

Google ook eens met de aanvullende term “PDF” in je zoekopdracht. Veel boeken zijn ook als PDF verkrijgbaar.

Heb je van je studieboek de nieuwste druk nodig ?

Of je van je studieboek de nieuwste druk nodig hebt hangt van een aantal factoren af. Ten eerste : over welk vak gaat het boek ? Een vak als belastingrecht is aan grotere veranderingen onderhevig dan bijvoorbeeld natuurkunde. BTW-percentages en belastingwetten willen nog wel eens wijzigen. De wet van Ohm zal niet zo snel op de schop gaan. Bedenk dus of voor het specifieke vakgebied geldt dat deze elk jaar weer nieuwe inzichten oplevert. Exactere vakken blijven vaak vrijwel ongewijzigd. Overigens zijn ook boeken over pedagogiek en psychologie niet zo veranderlijk als je zou denken. Soms is een nieuwe druk niet meer dan een andere kleur kaft of, irritant genoeg, een verandering in bijvoorbeeld hoofdstukvolgorde terwijl de tekst inhoudelijk ongewijzigd is gebleven. Met dit laatste kun je prima uit de voeten door bijvoorbeeld de inhoudsopgave van een nieuwe druk van een medestudent te kopiëren en aan de hand hiervan in jouw oudere druk de juiste teksten op te zoeken. Het is even werk misschien, maar het verschil tussen een nieuwste druk en een iets oudere druk kan zomaar oplopen tot 50 euro. Zeker als je het boek niet al te vaak nodig hebt is dat toch een leuke besparing.

Please follow and like us:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.